Word jij onze collega?

Pleegouders zijn er (helaas) nooit genoeg! Heb jij er wel eens over nagedacht om pleegouder te worden maar weet je niet goed wat het inhoudt of hoe dit in z’n werk gaat?
In deze blog leg ik je wat zaken uit. Na het lezen nog vragen? Stel ze gerust !

Kunnen of willen

Als wij vertellen dat Max onze pleegzoon is, dan is vaak de eerste reactie “Wat nobel van jullie” of “groot respect hoor”. En vervolgens “Dat zou ik echt niet kunnen hoor”.
Voor ons heeft het weinig te maken met nobelheid en respect en kunnen. Wij zijn bijna 8,5 jaar geleden begonnen met het idee om iets te kunnen doen/betekenen voor kindjes die het niet zo goed hebben (gehad) als wij tijdens onze opvoeding en daarmee iets goeds doen voor de maatschappij.
Reageren op zulke complimenten blijf ik lastig vinden, geen idee wat de juiste reactie daarop is, dus “dankjewel” is mijn eerste reactie.

Naar mijn idee heeft pleegouder zijn meer met ‘willen doen’ dan met ‘kunnen’ te maken. Iedereen kan, in theorie, een kind opvoeden, maar de praktijk wijst uit dat kinderen je als ouder voor het opvoeden van een kind toch meer nodig is dan bed-brood-bad en een grote portie geduld en liefde.
Niet alle ouders kunnen voor hun eigen kind(eren) zorgen en om welke reden dat is, dat maakt voor pleegzorg niet echt uit.
Waar het om gaat is of jij voor het kind van een ander wil zorgen. Of ouders daar nog een rol in spelen of niet.

Als pleegouder(s) ben je samen een team als opvoeders, maar ook met pleegzorgwerker, ouder(s), voogd, j(ulli)e netwerk en andere pleegouders van jouw organisatie

Financiële kant

Pleegzorgvergoeding
Wist je dat je al pleegouder een pleegzorgvergoeding krijgt? Dit is een vast bedrag per dag wat je per maand uitbetaalt krijgt door de pleegzorgorganisatie waar je aan verbonden bent. Wanneer je weekend pleeggezin bent, noteer je welke dagen het pleegkind gelogeerd heeft en krijg je op basis van die ‘declaratie’ uitbetaalt.

Die pleegzorgvergoeding is een vergoeding voor voeding, kleding, woonkosten (inrichting/GWL), maar ook voor contributie sportclubs, uitjes en/of om te sparen voor latere doelen (nieuwe fiets, studie, rijbewijs).

ÉénLoket
Ook zijn er bepaalde kosten die je in kan dienen bij je pleegzorgorganisatie die vanuit een speciale begroting betaald worden. EénLoket is een samenwerkingsverband van alle Brabantse pleegzorginstellingen Noord-Brabant. Het uitgangspunt van EénLoket is dat het voor pleegouders duidelijk moet zijn welke kosten zij kunnen declareren die niet uit de pleegvergoeding betaald hoeven te worden. Welke zaken vergoed EénLoket dan bijvoorbeeld? Denk daarbij aan spullen als laptop voor school, RT-lessen, vervoer naar school, aanschaf van een (brom)fiets. Hiervoor is een bepaald bedrag per x jaar afgesproken waar je recht op hebt en via een declaratie formulier kan indienen.

Pleegouder magazijn
Voor pleegouders is er ook een soort pleegouder-kringloop waar je van alles kan ophalen én inleveren, zoals kleding, speelgoed, inrichting, fietsen, skeelers, etcetera.
Pleegouders die niet beginnen, geen grote portemonnee hebben of naar iets heel specifieks op zoek zijn kunnen hier terecht.

Support

Natuurlijk ben je pleegouder in de setting waarin je leeft (single of met partner, met of zonder eigen kinderen). Toch is jouw netwerk (familie, vrienden, collega’s, buren) van onschatbare waarden !
In de voorbereidingen naar een plaatsing toe maar ook als het kindje er eenmaal is en alles gaat goed, dan is het leuk om dit met hen te delen.
Nog belangrijker zijn die mensen wanneer je vragen hebt of een baaldag hebt of er gebeurd iets met het kind waardoor je de support van je netwerk écht kei hard nodig hebt !!

En natuurlijk heb je ook jouw pleegzorgwerker waar je al je vragen aan kan stellen. Bij iedere pleegzorgorganisatie verzorgen ze trainingen en informatie/thema-avonden om je als pleegouder te ontwikkelen.
Iedere organisatie heeft ook een Pleegouderraad (ookwel POR genoemd). Dit zijn pleegouders die jouw belangen als pleegouder behartigen binnen de organisatie waar jij pleegouder bent. Heb je vragen of issues, meld je bij hen en je wordt in contact gebracht met degene die je verder kan helpen. Heb je een idee hoe iets verbeterd kan worden binnen je organisatie, meld je bij de POR want zij kunnen zich hier hard voor maken binnen de organisatie.

Er zijn ook landelijke organisaties die zich inzetten voor jou als pleegouder, zoals de LOPOR en de NVP. Veel pleegouderraden hebben hun eigen Facebookgroep waar pleegouders van die organisatie lid van kunnen worden om met andere pleegouders in contact te komen.

Create your own support,
Be supportive to others,
Help where needed !

Welke zaken zou jij nog willen weten voor je begint aan pleegouderschap? Wat zou jou/jullie over de streep halen om naar een informatie bijeenkomst te gaan? Durf jij het aan?

Liefs,

Astrid

Plaats een reactie